Bolnemu Piku pomagal PoceniPC

Bolnemu Piku pomagal PoceniPC

Domov/Blog

»Piko je naša stara dobra grafična postaja, 15 let star računalnik, ki še vedno deluje. Ker nam je novi, kupljen v večjem diskontu, takoj po poteku garancije odpovedal tako, da se ga ne da popraviti, smo se odločili investirati v popravilo starega računalnika. In splačalo se je, samo pravi mojstri so ga morali dobiti v roke, da je Piko ozdravel,« je povedala mag. Silva Požlep, predsednica Izobraževalnega društva za medije in inženirka multimedije z dvajsetletnimi izkušnjami v grafičnem oblikovanju ter medijih in nadaljuje: »Na naše društvo se obračajo mladi in starejši z vprašanji, kakšen računalnik je primeren za njih. Najprej raziščemo njihove potrebe in nato jim svetujemo največkrat tovarniško obnovljene tako imenovane refurbished računalnike. Tudi rabljeni računalniki z garancijo so lahko prava izbira. Mi pa občasno sami popravimo kakšen računalnik in ga podarimo socialno ogroženim, pri čemer se nam pridruži tudi naš partner PoceniPC iz Nove Gorice.«

 

Z društva smo poslali mail na PoceniPC; na pomoč, Piko je bolan! Donator se je prijazno odzval in dva dni testiral Pika, saj je nov takšen računalnik kar nekaj tisočakov, kar za marsikoga pomeni velik denar. Sploh za društvo, kjer delamo prostovoljci. Ugašal se je monitor in nismo vedeli, kaj mu je. Dva rama (spomina) sta odpovedala in potrebovali smo kar nekaj časa, da smo s preizkušanjem to spoznali. Dober servis pa to ugotovi tako, da računalnik testira, kot človeka priklopijo na EKG. Piku so na PoceniPC zamenjali, kar je bilo treba in sedaj sopet dela. Tak računalnik zna delati res dolgo časa, naš že 15 let. Da pa bi dosegli, kar smo mi, morate poznati nekaj preprostih a učinkovitih trikov, kako računalnik ohraniti čim dlje časa. 

 

Kako ohranimo računalnik čim dlje časa?

 

Če imate slabo in nestabilno električno napeljavo, za osebne računalnike toplo priporočamo neprekinjeno napajanje, ki bo preprečilo stres, električne sunke v napajalnik ter morebitni infarkt računalnika. Notranji »organi« v računalniku se kaj hitro pekurijo. Redno ga je treba tudi čistiti, saj se zaradi statike v računalniku nabere veliko prahu, ki ovira delovanje celotnega sistema. Pazite tudi, da ga ne izpostavljate tresljajem in premikanjem med delovanjem. Nikoli ga ne polijte s tekočino. Med nevihto vse električne stvari, vključno z internetno in telefonsko povezavo izključite iz omrežja. Slednje velja tudi za prenosnike, medtem ko na tresljaje in nihanja električnega omrežja niso tako občutljivi, razen če nimajo akumulatorske baterije.

 

Naš Piko sedaj deluje in lahko pišemo članke, ustvarjamo grafike in video za nevladne in druge organizacije. Sicer smo sedaj na lokaciji na Gorenjskem pa vendar se za dober servis splača odpeljati tudi v Novo Gorico. Zahvaljujemo se Hostlu Darja v Ročinju, kjer ima naše društvo sedež, ki nas je gostil ta čas, ko so Pika zdravili. V naslednjem članku pa bomo predstavili tovarniško obnovljene računalnike, ki so izjemno zanimiva izbira, tako za posameznike, kot podjetja, zaradi ugodne cene.