Izobraževalno društvo za medije skozi čas

Izobraževalno društvo za medije skozi čas

Izobraževalno društvo za medije skozi čas

Izobraževalno društvo za medije je bilo ustanovljeno leta 2005, saj se je kazala velika potreba po praktičnem izobraževanju pod mentorstvom strokovnjakov iz medijskih branž; oblikovanja, snemanja in montaže, fotografiranja in izdelave spletnih strani. Soustanoviteljica Silva Požlep, do tedaj že zelo izkušena v grafičnem izvedbenem oblikovanju in novopečena inženirka multimedije, ki je med prvimi končala študij multimediji na Akademiji za multimedije Ljubljana, takole opisuje tista prva leta društva: »Na začetku nas je bilo malo, potem so študentje kar drli k nam na prakso, ker so se res veliko naučili in pridobili kompetentne veščine iz prakse. Že takrat smo bili inovativni, izdelovali smo spletne strani v html-ju s tabelami in oblikovali s takratnim CSS-om, Yoomla, spletne učilnice Moodle, Flash in podobno, kar je bil višek tehnologije. Izdali smo eno prvih elektronskih zgoščenk (angl. Comapct Disk – CD), na kateri je bila interaktivna knjiga avtorice Jasne Vombek z naslovom Pripovedne Promenade, po kateri so se lahko bralci sprehajali, si ogledali fotografije in posnetke njenih intervjujev z znanimi osebami, kot je Rade Šerbedžija. Odlikovali so jo lep, inovativen dizajn, odlično in stilsko ter slovnično brezhibno besedilo. Na ta projekt smo še danes ponosni.«

 


Soustanoviteljica Silva Požlep (desno)

 

Tehnologije, ki smo jih uporabljali takrat profesionalci in študentje, so danes pravzaprav smešne, zastarele in okorne. Pa vendar so bili to začetki trinajstletnega delovanja društva vse do danes, ko se je zvrstilo v njem vsako leto do 25 študentov in do 15 prostovoljcev na leto. Piše se leto 2019 in odkrili smo zgoščenko, na kateri je še posnetek tiskovne konference z avtorico Jasno Vombek, na katerem opazimo razlike do danes. To so bili prvi posnetki študentov Akademije za Multimedije Ljubljana, ki so opravljali na Izobraževalnem društvu za medije prakso s kamerami, od katerih smo se pred kratkim za vedno poslovili. Davnega leta 2007 je bilo društvo IDM eno prvih, ki je izdalo interaktivno elektronsko knjigo Pripovedne promenade. Predsednica se je morala zaradi zdravja za nekaj let umakniti iz centra Slovenije in je delovala na daljavo, tako s strankami, kot uporabniki storitev društva.

 

Od leta 2012 naprej je bilo v Izobraževalnem društvu za medije vsako leto tudi do 30 študentov iz različnih šol, ki so pri nas opravljali obvezno prakso z različnih področij, kot so oblikovanje, multimediji, fotografija, snemanje, video in avdio ter prevajanje in optično branje. Delali smo prelome knjig, naredili kakšno spletno stran, predvsem pa smo oblikovali in snemali ter se lotili tudi marketinga. Prvič smo se povezali z društvom iz tujine in začeli sodelovati z Udrugo Snovatica iz Zaječarja, ki se ukvarja s tkanjem unikatnih izdelkov iz naravah materialov, katerim smo ustvarili spletno trgovino. Takrat je bila tudi naša spletna učilnica zelo živahna in polna učnega gradiva, služila pa je tudi kot izobraževalo okolje na daljavo. Izobraževalnih usposabljanj na daljavo se je redno udeleževalo večina študentov in prostovoljcev, ki so bili lokacijsko razsejani po vsej Sloveniji, dva pa celo v tujini. Študenti in prostovoljci so si nabirali izkušnje in reference na konkretnih projektih ter tako tudi lažje kandidirali za delovna mesta. Takrat je z nami dve leti sodeloval študent Gregor Puhar iz šole Hera, ki je na naši spletni strani tudi diplomiral in kasneje sodeloval kot prostovoljec, dokler ga ni delo v lastnem podjetju zasedlo. V teh letih smo redno izvajali strokovne ekskurzije v podjetja, grafične studie in tiskarne ter papirnice, kjer so naši uporabniki dobili zelo koristne in aktualne novosti s področja grafike in tiska.

 

V našem društvu je vsakdo lahko dobil priložnost, le da je imel voljo in da se je trudil doseči rezultat. Nemalokrat se je zgodilo, da določene osebe niso bile nikjer sprejete razen pri nas in ko so dobile pomoč, podporo, znanje ter razumevanje in seveda smo verjeli vanje, so lahko odkrili svoje talente ter razvili potrebne sposobnosti za naprej, bodisi za podjetništvo ali zaposlitev.

 

Spominjamo se študenta iz oddaljene šole, ki je pri nas delal prakso (njegovega imena ne želimo razkriti), pa je večkrat nekam izginil in se ni javljal. Vmes je kazal znake interesa in se je tudi trudil. Kar je naredil, je bilo povprečno ali slabo vendar se je res videlo, da se trudi. Nismo ga sodili in smo se trudili okoli. Proti koncu prakse je dal vse od sebe in dobil je oceno ter naredil prvi letnik. Bil je tako vesel, da je pripotoval od daleč in stisnil roko mentorici v zahvalo. Takrat smo izvedeli, da je bil hudo bolan. Praksa pri nas ga je tako opogumila, da se je prepisal na težjo šolo iste stroke in naslednji letnik naredil z odliko ter najboljšo diplomsko nalogo iz najtežjega predmeta – 2D animacije. Zahvala mentorici in društvu v njegovi diplomski nalogi priča o tem, da je uspel zato, ker smo mu na Izobraževalnem društvu za medije dali priložnost in vanj verjeli. Danes je zelo uspešen. Naše društvo pa je izpolnilo družbeno koristno poslanstvo, zaradi katerega je bilo tudi ustanovljeno.

 

Leta 2011 smo v društvu ugotovili, da je potrebno poskrbeti tudi za lastno zdravje, saj je delo v grafiki in računalništvu zelo naporno za telo. Spontano smo se začeli ukvarjati s prehrano, samooskrbo in gibanjem ter osebnostnimi razvojem, zaradi česar smo to leto ustanovili Zavod Gamajun. Nabrali smo si veliko dragocenih izkušenj in zase poželi dosti znanja, kako poskrbeti za sebe kljub napornemu delu v naši stroki. Precej študentov je opravljalo prakso tudi na Zavodu Gamajun za potrebe oblikovanja, promocije in fotografije. Leta 2017 smo se odločili, da se zopet intenzivno posvetimo svoji prvenstveni stroki, zato smo zavod podarili. Ugotovili smo, da so se časi močno spremenili od kar se je društvo ustanovilo, predvsem v smislu financiranja. Gospodarska kriza je pokazala, da se neprofitniki ne moremo naslanjati na javna sredstva, ker ji je vse manj, tudi donatorji so se vse manj odločali za donacije. Počasi je začela zoreti ideja, ali bolje rečeno potreba po financiranju društva s pomočjo gospodarstva tako, da se društvo začne obnašati na trgu enako profesionalno kot podjetja s tem, da ostane neprofitno. To pa pomeni, da se dobiček usmeri v razvoj programov društva. Naše društvo je že od samega začetka iskalo podporo programerjev, vendar brez uspeha, do leta 2018.

 

Prenova društva se je temeljito začela poleti 2018, ko se je pridružil prostovoljec in IT-jevec ter programer in vodja projektov Rok Križan. V celoti smo prenovili spletno stran, ki jo dodelujemo. Rok je naše vrste zapustil, mi pa smo se podali na pot finančne neodvisnosti ter povezovanja z novodobnim podjetništvom. Prenovili smo  celostno grafično podobo, logotip, izgled spletne strani, grafiko in fotografije. Tudi marketinga smo se lotili na bolj sodoben in novim tehnologijam primeren način.

 

Konec leta 2019 pa ugotavljamo, da smo se podali v novo smer in sicer ne vzgajamo več zaposlene za delovna mesta ampak samostojne, finančno neodvisne posameznike, ki lahko postanejo uspešni podjetniki.