Motivi za vrhunske fotografije

Motivi za vrhunske fotografije

Motivi za vrhunske fotografije

Fotografija je del našega vsakdana in ni več privilegij tistih s fotoaparati, saj ima skoraj vsak mobilni telefon že vgrajeno kamero, s katero lahko posnamemo lepe fotografije in video. Seveda, boljši kot je fotoaparat, boljše so fotografije, ki pa so precej odvisne tudi od izkušenosti fotografa. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste naredili res dobro, vrhunsko fotografijo in niste vedeli zakaj je uspela? To je razlika med laičnim in profesionalnim fotografom, ki vedno ve, kdaj bo fotografija uspela. To pa se doseže samo s pomočjo veliko vaje in tudi teoretičnega znanja, ki je dosegljivo, tako na internetu, kot v dobrih priročnikih. Motivi, ki so najbolj privlačni za fotografiranje in oglede fotografij so na prvem mestu otroci, sledijo jim prizori z živalmi, narava, ljudje in vsakdanji prizori, pa še neobičajni in smešni prizori. Motive najdemo okoli sebe. Naučiti se je potrebno le opazovati. Fotograf potrebuje pozornost na okolico, potrpežljivost in si ne sme za vsako ceno zadati cilj fotografirati tisti trenutek ravno tisto, kar si je zamislil, saj lahko ravno takrat zamudi najboljšo možno priložnost. Lahko navedemo primer fotografa, ki je razstavljal fotografije metuljev. Dejal je, da so te fotografije stranski produkt čakanja na ptice. Ko je čakal metulje, ni bilo nobenega, ko je čakal na ptice, pa jih je bilo veliko in jih je posnel ter naredil samostojno razstavo. Fotograf mora biti vedno pripravljen stisniti sprožilec ali nastaviti na zaporedno fotografiranje. To pride prav tam, kjer ni gotovo, katera fotografija bo dobra, kot so na primer športni dogodki ali kapljanje vode, če želimo ujeti eno kapljico.

Najtežje je posneti živali in otroke ter prizore v gibanju, kot so športi. Otrokom in živalim ne moremo preprosto reči, kaj naj točno delajo, ampak se mora fotograf njim prilagoditi, menjati zorni kot, se jim približati ali se oddaljiti, najti detajle ali srednje in velike plane, ki jih poznamo tudi iz kadriranja videa http://www.filmska-sola.si/snemanje/kader-plan/. Potrebuje tudi dosti potrpežljivosti.

Spodaj predstavljamo nekaj konkretnih primerov dobre fotografije, izbire motivov, planov, kompozicije in barv. Najlažje boste teorijo namreč razumeli skozi prakso.

Izbrali smo motiv iz narave, detajl cveta. Detajl smo na fotografiji umestili ne desno stran, da bolj izstopa, na levi pa smo pustili nekaj globine. Rumena barva sili v ospredje, medtem ko se zelena umika v ozadje, s čimer se globina še poudari. Fokus je usmerjen na cvet, ki je izostren, ostali deli fotografije so namerno zamegljeni.

Motiv je skrbno izbran in je produkt naključja ob poti. Gre za veliki plan ali total. Takoj smo se ustavili in seveda naredili nekaj atraktivnih posnetkov. Motiv je sestavljen iz narave in otroka ter nenavadnih kamnitih skulptur, ki so delo človekovih rok. Polovica fotografije je temna in polovica svetla, svetlejši del je spredaj in izstopa, saj smo hoteli poudariti kamnite skulpture in otroka. Otroški lik je namerno fotografiran s hrbta, zaradi neprepoznavnosti, saj bi drugače morali pridobiti od staršev pisno dovoljenje za fotografiranje in objavo otroka.

Motiv je bil izbran kot bližnji plan ene od kamnitih skulptur, ki je bila najatraktivnejša. Obhod okoli skulpture je pokazal, s katere strani jo je dobro fotografirati. Fotograf se je malo znižal in tako poudaril mogočnost skulpture, ki v resnici ni velika, pravzaprav je fotograf čepel. Iz tega zornega kota se je lepo ujela tudi modrina neba, ki predstavlja močan kontrast sivim kamnom, da predmet še bolj izstopa. Pomembno je bilo tudi, s katere strani pada svetloba in kako se vidijo sence.

Motiv je tokrat namerno izbran samo spokojna narava z nenavadnim pojavom oblakov okoli hriba, ki na sredini kompozicije izstopa. Barve so med seboj harmonične in umirjene. Fotografija je namenjena prav temu, da gledalca pomiri. Tudi ta fotografija je nastala tako, da je bilo potrebno sredi ovinka, na varnem mestu seveda, ustaviti in najti pravo kompozicijo za neobičajen in neponovljiv prizor.

Motiv je iz narave, pšenični klasi, ki zbudijo čustva pomirjenosti, saj predstavljajo kruh, hrano. Fotograf je ujel izjemno svetlobo, ki je pšenico obarvala v zlato in modrino neba v ozadju, ki poudarja kontrast obeh barv. V tem prizoru je fotograf ostril srednji del, klase pšenice v ozadju, spredaj pa so nejasni, kar predstavlja srednji plan. Tukaj ne gre za to, da bi gledalec takoj prepoznal predmet fotografije, ampak bolj za čustveno lepoto igre barv. Tudi ta prizor ni bil načrtovan zato je zahteval hitro reakcijo, štela je vsaka minuta, ko je sonce zahajalo in oddajalo zlato, mehko svetlobo. Fotograf se je moral znižati v počep, da je ujel pravi kot.

Za konec pa nasvet, fotoaparat imejte vedno s seboj in svet opazujte skozi objektiv fotografa ali oblikovalca. Ne samo, da boste opazili veliko več, kot do sedaj, tudi kakovost življenja se vam bo izboljšala.