Bitcoin ETF
Bitcoin ETF

Bitcoin ETF

Kaj je ETF in ali obstaja Bitcoin ETF

ETF označuje angleški izraz “Exchange-Traded Fund”, kar v slovenščini pomeni borzno-trgovinski sklad. ETF je vrsta naložbenega sklada, ki se trguje na borzi, podobno kot delnice – gre za papir, obljubo v prihodnosti. Glavna značilnost ETF-jev je, da sledijo določenemu indeksu (npr. borznemu indeksu, sektorju ali surovinam) in poskušajo reproducirati donosnost tega indeksa.

Investitorji lahko kupujejo in prodajajo deleže ETF-ja na borzi podobno kot delnice, kar omogoča likvidnost in enostavno trgovanje. Poleg tega ponujajo diverzifikacijo, saj investirajo v večje število vrednostnih papirjev, kar zmanjšuje tveganje posameznih naložb.

ETF-ji so pridobili veliko popularnost med vlagatelji zaradi svoje preprostosti, likvidnosti in nizkih stroškov. Obstaja veliko vrst ETF-jev, ki pokrivajo različne sektorje, panoge, regije in strategije naložb, kar omogoča vlagateljem izbiro glede na svoje cilje in strategije. Vendar pozor, ne vlagajte na slepo, pridobite si dobrega mentorja.

Kaj je Bitcoin ETF

Bitcoin ETF (Exchange-Traded Fund) je vrsta borzno-trgovinskega sklada, ki sledi vrednosti Bitcoina, prve in najbolj znane kriptovalute. Namen Bitcoin ETF-ja je omogočiti vlagateljem, da posredno vlagajo v Bitcoin brez potrebe po neposrednem lastništvu in skladiščenju same kriptovalute. To pomeni da resnici nimate v svojih rokah kovanca Bitcoin ampak obljubo, papir da boste mogoče enkrat imeli Bitcoin. Ker je Bitcoin omejen ga je premalo na trgu za vse zato je mogoče z njegovo ceno špekulirati kot z Dolarjem in drugimi vlautami.

 

Namesto da fizično posedujejo Bitcoine, investitorji v Bitcoin ETF kupujejo deleže ali enote fonda, ki so nato vezane na vrednost Bitcoina. Cene deležev ETF-ja se spreminjajo glede na gibanje cen bitcoina na trgih. To omogoča vlagateljem, da izkoristijo potencialne donose Bitcoina brez skrbi glede shranjevanja, varnosti in upravljanja samih kriptovalut.

Bitcoin ETF-ji so pridobili veliko pozornosti in zanimanja vlagateljev, saj predstavljajo bolj tradicionalen in reguliran način vlaganja in vlagatelji verjamejo, da vlagajo v kriptovaluto. Vendar ETF nima nič s kodo od Bitcoina ali s kriptom in decentraliziranim sistemom, zaradi katerega je Satoshi Nakamoto Bitcoin sprogramiral. Nekatere države in finančne institucije so odobrile Bitcoin ETF-je, medtem ko so druge še vedno v postopku odločanja o njihovi regulaciji. Kot vsaka naložba ima tudi vlaganje v Bitcoin ETF svoje tveganje, zato je pomembno, da vlagatelji skrbno preučijo pogoje in razumejo, kako sploh delujejo ti skladi.

Bitcoin ETF

Ali postanete lastnik Bitcoina če kupite ETF

Ko vlagate v ETF (Exchange-Traded Fund), dejansko ne postanete neposredni lastnik posameznih sredstev, v katere investira ETF. Namesto tega postanete lastnik deleža ali enote samega ETF-ja. ETF je sklad, ki zbira sredstva od vlagateljev in nato uporablja ta sredstva za nakup portfelja vrednostnih papirjev, kot so delnice, obveznice ali druga sredstva, odvisno od ciljev ETF-ja. Torej je lastnik Bitcoina, če ga sploh ima v lastništvu, sklad.

Ko kupite delež ali enoto ETF-ja, v bistvu pridobite izpostavljenost k gibanju vrednosti celotnega portfelja, v katerega vlagate, ne pa neposrednega lastništva teh sredstev. To vam omogoča, da se izognete potrebam po neposrednem upravljanju in shranjevanju posameznih vrednostnih papirjev, hkrati pa imate še vedno možnost pridobivanja donosnosti in tveganj povezanih z izbranim sektorjem, panogo, regijo ali drugim ciljem, ki ga ETF sledi.

Kot lastnik deleža ETF-ja imate pravico do deleža dobička (ali izgube) skladu, ki se nanaša na vaš vloženi znesek. Vlaganje v ETF-je prinaša likvidnost, ker jih lahko kupujete ali prodajate na borzi, podobno kot delnice. Vsekakor je vredno razmisliti ali boste dovolili, da vaš denar upravlja nekdo drug in ga tudi izgubi ali vas prevara. Slednje se dogaja največkrat. Pri tem pa vam še mastno zaračuna, da dela s skladom in z vami in na koncu lahko ostanete brez vsega.

Nismo finančni svetovalci in samo podajamo dejstva ali izkušnje, raziskavo naredite sami in se sami določajte, v kaj boste vlagali.

en_USEnglish