Nika Drovenik je strastna grafična oblikovalka
Nika Drovenik je strastna grafična oblikovalka

Nika Drovenik je strastna grafična oblikovalka

Nika Drovenik je grafična oblikovalka in študentka 1. letnika na Inštitutu in Akademiji za multimedije v Ljubljani. Trenutno opravlja prakso v Izobraževalnem društvu za medije.

Kdo je Nika Drovenik?

Nika je mlada, kreativna in talentirana oblikovalka iz Celja, ki svoje delo izvaja s strastjo in predanostjo. Obiskuje 1. letnik Inštituta in Akademije za multimedije v Ljubljani. Pred tem pa je svoje znanje nabirala na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije, kjer se je izobrazila za medijsko tehnico. Za sabo ima že kar nekaj delovnih izkušenj, ki jih je pridobila v srednji šoli ob obiskovanju obveznih šolskih praks.

V tretjem letniku srednje šole je opravljala prakso na radiju Štajerski val, kjer se je naučila osnovne korekcije zvoka, oblikovanja in montiranja radijskih oglasov, snemala in oblikovala pa je tudi vsebino za njihovo spletno stran. Nika je v četrtem letniku prakso opravljala tudi v marketinškem podjetju Ahac d.o.o, kjer je pridobila nova znanja o produktni fotografiji in retuši fotografij, spoznala pa se je tudi z oblikovanjem raznih embalaž, brošur, plakatov in promocijskih letakov.

V sklopu srednje šole je Nika sodelovala tudi na natečaju, ki ga je razpisal JSKD (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti).  Oblikovala je zmagovalno delo na temo 100. obletnice smrti Josipa Ipavca. Delo združuje lastnosti pop art plakata z enostavno in duhovito umetniško govorico. Ta plakat nosi ime najbolj znane zborovske pesmi Josipa Ipavca Imel sem ljubi dve. Ime te pesm je slišala na enem od nastopov Ženskega pevskega zbora skladateljev Ipavcev, katerega članica je bila njena mama.

O otroštvu…

Nika je spoznala zgodbo o Josipu Ipavcu že kot otrok, ko je obiskovala šolo v Šentjurju. »V naši šoli smo z zborovskimi prireditvami in raziskovanjem preko literature slavili slavnega rojaka, Josipa Ipavca. To je bilo zame izjemno bogatilo, saj sem se veliko naučila o njem in njegovi družini.« Nika je navdušena, da je prejela priznanje za svoje delo, kar jo je napolnilo z novimi energijami in samozavestjo.

Nika Drovenik je že od najzgodnejšega otroštva izražala svojo kreativnost in izjemno radovednost. Že kot majhna se je veselila ustvarjanja in risanja, saj se je zavedala, da so vsi vidiki kreativnosti pomembni za razvoj njenega talenta. Nika je bila navdihnjena za ustvarjanje z zgodbami, ki jih je slišala od svoje mame in knjigami, ki so ji jih brali njeni starši in stari starši.

Kot otrok je Nika rada obiskovala razstave umetnosti in gledala slikarje, kako ustvarjajo svoje mojstrovine. Z veseljem je spremljala njihove tehnike in se učila iz njihovih del. Ko je bila stara 15 let, je začela razvijati svoj lastni oblikovalski stil. Začela se je učiti, kako lahko ustvarja čudovita in izvirna dela. S prijateljico in sošolko Samanto Šalamon sta se v šolskem letu 2021/22 lotili tudi raziskovalne naloge. Poskušali sta odgovoriti na precej filozofsko vprašanje in sicer da Mora biti umetnost kritizirana, da se sčasoma izboljša.

Namen raziskovalne naloge je bil pojasniti pomen in vlogo umetnostne kritike, njenih vplivov na posameznika in raziskati načine soočanja z njo. Želeli sta ugotoviti in predvsem poudariti različne poglede (individualne, skupnostne in družbene) na umetnost ter raziskati, kje odpirajo potencial za rast posameznika. Z raziskovalno nalogo sta se uvrstili na državno tekmovanje, kjer sta prejeli tudi bronasto priznanje.

Zmagovalno delo na temo 100. obletnice smrti Josipa Ipavca.

Zakaj je Nika izbrala prakso pri IDM

Nika je prepoznana po svojem dobrosrčnem odnosu do ljudi, ki jih osrečuje. Vedno se trudi biti pozitivna in vztrajna, kar zagotavlja, da je njeno sodelovanje vedno produktivno. Njen pristop k delu je vedno prijazen in pozitiven, kar poskrbi za ugodno delovno okolje. Za prakso v društvu se je odločila zato, ker je cenila njihovo vizijo in cilje, ki jih imajo.

Prepričana je, da bo v društvu lahko pridobila dragocene izkušnje in si pridobila poglobljeno znanje s strani grafičnega oblikovanja. Poleg tega pa meni, da bo s tem pridobila odlično referenco. To bo zelo dobra odskočna deska, ki ji bo pomagala pri njenem napredovanju v svoji karieri.

Leave a Reply

en_USEnglish