Moje prostovoljstvo v Izobraževalnem društvu za medije
Moje prostovoljstvo v Izobraževalnem društvu za medije

Moje prostovoljstvo v Izobraževalnem društvu za medije

Prostovoljstvo je del mojega življenja. Sem Tajna, prostovoljka v Izobraževalnem društvu za medije. Leta 2015 sem ostala brez službe in se prijavila na zavod za zaposlovanje, devet mesecev mi je še tekla delovna doba. Teh devet mesec je šlo hitro naokrog, delovni trg pa je bil zelo okleščen in težko je bilo najti novo službo. Sicer sem eno službo dobila, a jo tudi po preizkusni dobi pustila. Ker nadomestila ni bilo več, sem na centru za socialno delo zaprosila za pomoč. Moja takratna referentka mi je povedala, da si lahko pomoč tudi zvišam, če si poiščem prostovoljno delo.

Poleg redne socialne pomoči brezposelna oseba dobi tudi dodatek za delovno aktivnost. Fond ur, ki ga mora opraviti, je minimalno 2 uri na mesec in 24 ur na leto. Sicer maksimalno število ur ni določeno, ampak, mislim, da če prostovoljec opravi 2 uri na teden, je to več kot dovolj, kar pomeni 8 – 10 ur na mesec. Še posebej, če imaš več sklenjenih pogodb o prostovoljstvu. Ker, če prostovoljec opravi več ur, že močno diši po izkoriščanju in po rednem delovnem razmerju.

Prostovoljstvo je delo v društvu

Prostovoljstvo je posebna oblika sodelovanja z neprofitno organizacijo. Društvo običajno nima s prostovoljcem stroškov zaposlitve, razen stroškov prevoza in če dela 4 ure zaporedoma tudi povračilo malice. Dodatek za delovno aktivnost krije proračun. Vsakomesečno se na CSD oddaja tudi število ur in opis aktivnosti, ki jo prostovoljec izvaja.

Na voljo sem imela kar nekaj organizacij in društev. Izbrala sem si eno in začela prostovoljiti. Seveda sem vmes tudi iskala službo in po letu in pol spet začela delati. Nato sem skoraj dve leti delala, ko sem spet ostala brez dela. In potem je prišel koronski čas, ko je bilo še težje najti službo in tudi nekatere prostovoljne organizacije so delo preselile na splet in prostovoljcev niso več rabili.

Na portalu o prostovoljstvu sem si poiskala delo, ki sem ga lahko opravljala od doma. Šlo je za administrativno delo, ki ni bilo preveč naporno. Po skoraj letu dni sem prekinila sodelovanje, ker nekatere stvari niso bile urejene.

Potem sem spet iskala delo, ki ga lahko opravljam od doma. Še z dvema društvoma sem sklenila pogodbo in eno izmed njih je Izobraževalno društvo za medije. Za njih pišem članke.

O Izobraževalnem društvu za medije – prostovoljstvo

Društvo je soustanovila predsednica Silva Požlep, ki je magistra managementa in inženirka multimedije, grafična izvedbena oblikovalka, diplomirana ekonomistka, digitalni marketing specialist, usposobljena mentorica in certificiran coach ter je uvedla na tem področju prostovoljstvo. Na področju grafičnega oblikovanja in računalništva je usposabljala posameznike, skupine iz podjetij, ter študente v zasebnih šolah in na Akademiji za multimedije Ljubljana, socialne kompetence pa je pridobivala v materinskih domovih Solkan in Šempeter pri Gorici. Silva Požlep usposablja študente, prostovoljce in strokovne sodelavce v društvu na področju oblikovanja, managementa, pisanja marketinških besedil in izobraževanja.

Kaj delam kot prostovoljka

Kot prostovoljka sem začela pisati besedila. Seveda mi je najprej moja mentorica Silva razložila na kaj moram biti pozorna in kako naj pišem. Dobivam različna naročila, z različno dolgimi besedili. Pozorna moram biti na kakovost članka ter na to, kakšna je struktura besedila ter tema. Članki so namenjeni pridobivanju iskalcev v Googlu, ki tako pridejo hitreje na spletno stran društva.

Nekatera besedila so mi blizu in jih tudi hitro napišem, nekatera, ki so bolj tehnična pa pišem dlje čase, ker po spletu iščem podatke. Prostovoljstvo mi je všeč zato, ker delam, kar rada počnem. Seveda tudi pri prostovoljstvu gre za dve plati, da si kreativen in da delaš nekaj dobrega zase in za druge. Poleg tega se tudi kaj novega naučim. Sicer sama nisem nikoli delala pri takem društvu ali organizaciji, ki bi me kasneje tudi zaposlila, se pa najdejo tudi redke izjeme, ki imajo tako srečo. Pri društvih, kjer delate z ljudmi obenem navezujete še socialne stike, kar pri delu od doma odpade, a vsaka stran imajo svoje prednosti in slabosti. Treba pa je najti neko srednjo pot, da si zadovoljen sam in vsi ostali.

Kaj me žene, da sem prostovoljka

Prostovoljstvo je oblika pomoči drugim in zanj ne dobimo plačila, vendar pa prinese veliko novega znanja in reference er dodatek k socialni pomoči. Sama imam kar veliko izkušenj iz trenutnega in preteklega prostovoljstva. Tako, da mi ni tuje delo z otroki, tudi ne delo s starejšo populacijo. Ko naredim nekaj dobrega za druge, posledično naredim veliko zase.

Dodaj odgovor

sl_SISlovenian