Umetna inteligenca v svetu besedil
Umetna inteligenca v svetu besedil

Umetna inteligenca v svetu besedil

Umetna inteligenca (AI), nedvomno, prodira v vsa področja našega življenja. Tako na spletu kot tudi v vsakdanjem življenju. Eno izmed področij, kjer se umetna inteligenca dramatično spreminja, je zagotovo svet besedil. Umetna inteligenca v svetu besedil namreč spreminja načine, kako pišemo, beremo in razumemo besedila.
V nadaljevanju si bomo ogledali, kaj zmore umetna inteligenca v svetu besedil, prav tako pa se bomo srečali z nekaterimi programi, ki so na voljo. Ti programi temeljijo na umetni inteligenci in nam vedno bolj olajšujejo vrsto različnih procesov. Hkrati se bomo seznanili z izzivi, ki jih prinaša umetna inteligenca v tej hitro spreminjajoči se digitalni dobi.

Kaj zmore umetna inteligenca v svetu besedil?

Umetna inteligenca ima številne zmogljivosti, ki spreminjajo način, kako pišemo, razumemo in uporabljamo pisano besedo. Tu je nekaj ključnih sposobnosti:
•   Ustvarja različne vrste besedil na podlagi vhodnih podatkov – članki, strokovna besedila, scenariji, pesmi, zgodbe, druge vrste besedil.
•   Samodejno prevaja besedila, uporablja se lahko za različne vrste datotek (tudi PDF).
•   Uporabi se lahko za avtomatizacijo e-poštnih odgovorov.
•   Ustvari lahko kodne zapise in tehnične dokumente.
•   Prepozna lahko napake v besedilih in ponudi predloge za izboljšanje.
•   Velike količine informacij lahko obdela v zelo kratkem času.
•   Ustvarja lahko povzetke daljših besedil in poudari ključne informacije.
•   Nenehno se uči, izboljšuje in prilagaja na podlagi novo pridobljenih informacij in izkušenj.

Umetna inteligenca v svetu besedil – programi

ChatGPT

Program ChatGPT, ki ga razvija OpenAI, temelji na umetni inteligenci in ima sposobnost generiranja besedil ter odgovarjanja na vprašanja uporabnika. Omogoča, da lahko uporabniki v interaktivnih pogovorih komunicirajo z modelom, tako kot bi komunicirali z osebo. Uporabniki postavljajo vprašanja, izražajo misli ali zahtevajo informacije, model pa na podlagi svojega učenja poskuša ustvariti smiselne odgovore. Zmožen je prevajanja, pisanja različnih vrst besedil, komuniciranja, ustvarjanja novih idej, kakor tudi pisanja v različnih slogih. Uporablja se lahko za avtomatizacijo različnih nalog, ki zahtevajo jezikovno razumevanje in komunikacijo. Prav tako pa se nenehno izboljšuje in ponuja nove funkcije.

Brezplačna različica ChatGPT (GPT-3.5) je preko spleta na voljo vsakomur, ki se registrira. ChatGPT je na voljo tudi na Android in Apple napravah. Naprednejša različica ChatGPT, znana kot ChatGPT-4, pa je na voljo samo naročnikom s plačljivo naročnino.

Umetna inteligenca v svetu besedil

V nadaljevanju vam predstavljam nekaj ključnih značilnosti in zmožnosti programa ChatGPT:

•   Usposobljen je za razumevanje vprašanj in izjav uporabnika v naravnem jeziku ter odgovarjanje na smiseln način.
•   Program lahko generira besedilo v odgovor na vprašanja ali izjave, ki jih postavi uporabnik. To omogoča ustvarjanje raznolikih vrst vsebin, kot so odgovori, članki, e-poštna sporočila in več.
•   Uporablja se lahko za širok spekter nalog, vključno s spletno podporo za stranke, pisanjem člankov, ustvarjanjem kreativnih vsebin, reševanjem problemov, pogovorom in še več.
•   Uporabniki lahko prilagajajo vedenje in odzive ChatGPT-ja tako, da mu določijo ton, slog ali temo, ki ustreza njihovim potrebam.
•   Lahko prepozna in komunicira v več jezikih, kar omogoča večjezično komunikacijo, kakor tudi prevajanje besedil.
•   Model se nenehno izboljšuje s pomočjo povratnih informacij uporabnikov in novih podatkov, s čimer omogoča boljše razumevanje in odzivanje na trenutne potrebe.
•   OpenAI je vzpostavil stroge smernice za etično ravnanje in varnost, da bi preprečil morebitne neprimerne vsebine in zlorabo tehnologije.

ChatGPT je zelo napreden in uporaben program, saj ima sposobnost generiranja kakovostnih besedil, ki se lahko uporabijo za različne namene. Lahko bi rekli, da je ChatGPT vodilni program na področju umetne inteligence v svetu besedil.

DeepL

DeepL je izjemno zmogljivo orodje za prevajanje besedil, ki ga ni težko uporabljati. S tem programom lahko uporabniki hitro in enostavno prevedejo besedila med različnimi jeziki, in to z visoko natančnostjo. Prevodi, ki jih ustvari, so izredno naravni in tekoči. Primeren je za prevod poslovnih dokumentov, akademske raziskav ali preprosto za boljšo mednarodno povezanost.
Uporaba DeepL-a je preprosta. Samo vnesete besedilo, ki ga želite prevesti, izberete jezik, program pa nato prevede besedilo. Podpira kar 31 jezikov, kar pomeni, da je uporaben za širok krog ljudi z različnimi jezikovnimi potrebami. Prav tako omogoča prevod različnih vrst datotek – PDF, Word, PowerPoint.

DeepL je na voljo na različne načine, odvisno od uporabnikovih potreb. Ponuja tako brezplačno kot plačljivo različico.
V brezplačni različici je možno prevajanje besedil v različnih jezikih, vendar so nekatere funkcije omejene. Na primer, brezplačna različica ima omejeno število znakov, ki jih lahko prevedete v enem dnevu, in omogoča prevod treh datotek na mesec.

DeepL Pro je plačljiva različica programa, ki ponuja dodatne funkcije in izboljšave. Uporabniki, ki se odločijo za plačljivo naročnino, lahko uživajo v naslednjih prednostih:
•   Večja dovoljena količina znakov za prevajanje na dan.
•   Hitrejše prevajanje.
•   Prevajanje v formalnem in neformalnem tonu.
•   Možnost prevajanja večjih datotek, kakor tudi večje količine datotek na mesec.
•   Integracije s programi, kot so Microsoft Office in drugimi aplikacijami.
•   Boljša podpora strankam in možnost upravljanja naročnine.

Cene za DeepL Pro se razlikujejo glede na vrsto naročnine (mesečna ali letna) in potrebe posameznega uporabnika ali podjetja. Plačljiva različica je primerna za tiste, ki potrebujejo večjo zmogljivost, hitrejše prevajanje in dodatne funkcije za profesionalno uporabo. Vendar pa je brezplačna različica še vedno koristna za manjše naloge in občasno prevajanje besedil.
Na koncu je treba poudariti, da DeepL ne more vedno rešiti vseh jezikovnih izzivov, ampak zagotovo predstavlja enega najboljših orodij za prevajanje besedil, ki so trenutno na voljo.

Umetna inteligenca v svetu besedil

Writesonic

Writesonic je program, ki temelji na umetni inteligenci. Narejen je z namenom, da pomaga uporabnikom ustvarjati visokokakovostne vsebine. To naredi hitro, ta funkcija pa je še posebej koristna za ustvarjalce vsebin, tržnike in podjetja. Zmožen je ustvarjanja vsebine v kar 25 jezikih ter omogoča nastavitev tona vsebine. Writesonic tudi prečeše obsežne podatke na internetu, da ustvari aktualno in zanesljivo vsebino. Na primer, ustvarja lahko članke, bloge, oglase, marketinške materiale, opise izdelkov za e-trgovino, objave na družbenih omrežjih ali besedila za spletno stran. Prav tako lahko preoblikuje vsebino, razširi stavke in skrči dolge odseke besedila, kar ga naredi neprecenljivega za izboljšanje in dodelavo vsebine.
Chatsonic, AI klepetalni pomočnik Writesonic-a, je zasnovan tako, da posnema človeku podoben pogovor in uporabnikom zagotavlja bolj interaktivno in privlačno izkušnjo. Gre za eno izmed boljših alternativ ChatGPT-ja. Prav tako lahko obvladuje zahteve za ustvarjanje umetnosti in slik z umetno inteligenco. Chatsonic je opremljen tudi z t.i. osebnostmi (kot so učitelj matematike, motivacijski coach), saj deluje kot različni ljudje, s katerimi bi želeli govoriti.

Torej, ključne značilnosti in zmožnosti programa Writesonic so:

•   Writesonic razume uporabnikove zahteve in ustvari ustrezno vsebino.
•   Podpira ustvarjanje vsebine v več kot 25 jezikih, kar ga naredi primernega za uporabnike po vsem svetu.
•   Omogoča natančno oblikovanje tona in stila vsebine.
•   Poleg generiranja vsebine lahko preoblikuje obstoječo vsebino – preoblikovanje, parafraziranje, razširjanje ali skrajšanje besedila.
•   Ima različne cenovne načrte, ki ustrezajo različnim potrebam uporabnikov, vključno z brezplačnim načrtom.

Writesonic nudi tako brezplačno kot plačljivo različico. Brezplačni načrt omogoča preizkus vseh funkcij in vključuje 10.000 besed na mesec. Gre za brezplačni načrt in ne za brezplačno preskusno različico.
Obstaja tudi več različnih plačljivih različic, ki omogočajo raznolike dodatne funkcije glede na vaše potrebe. Cene se razlikujejo glede na posamezni načrt. Plačljive različice ponujajo vse funkcije iz brezplačnega načrta, poleg tega pa dostop do GPT-4 in možnost uporabe programa za več uporabnikov, kar je odlično za podjetja. Ponuja prilagojene pakete, uvajanje in boljšo podporo strankam.

In še zadnji program, ki vam ga bom predstavila na področju umetne inteligence v svetu besedil – ShortlyAI.

ShortlyAI

ShortlyAi je program za pisanje besedil, ki temelji na umetni inteligenci. Glavni namen programa je uporabnikom hitro pomagati pri pisanju, da se lahko osredotočijo na druge vidike svojega posla. Tisto, v čemer se ShortlyAI razlikuje od ostalih AI programov je njegova sposobnost, da uporabnikom omogoča popoln nadzor nad procesom pisanja z uporabo različnih ukazov. Različni ukazi omogočajo uporabnikom nadzor nad procesom ustvarjanja vsebine in jim omogočajo prilagajanje besedila glede na njihove potrebe. Ti ukazi so oblikovani za različne namene in olajšajo interakcijo z umetno inteligenco. Poleg teh osnovnih ukazov lahko uporabniki dodatno nadzorujejo, katere besede ali fraze AI uporablja pri ustvarjanju vsebine. S temi ukazi lahko določijo, katere besede so bolj ali manj verjetne v generiranem besedilu.

ShortlyAI ima naslednje značilnosti in zmožnosti:

•   Uporabniki lahko ustvarjajo besedilo brez omejitev glede dolžine.
•   Program omogoča ustvarjanje e-poštnih sporočil, vključno z naslovi in uvodnimi odstavki.
•   Uporabniki lahko ustvarjajo različne vrste vsebine, vključno z blog zapisi, članki, zgodbami in še več.
•   Ustvari lahko vsebino za objave na družabnih omrežjih.
•   Vsebina, ki jo ustvari, je oblikovana tako, da je čim bolj podobna besedilu, ki bi ga napisal človek, z naravnim in prepričljivim tonom.
•   Za ustvarjalce videoposnetkov je ShortlyAI koristno orodje za ustvarjanje scenarijev in besedila za videoposnetke.
•   Program omogoča uporabo različnih ukazov, ki omogočajo natančno usmerjanje AI pri ustvarjanju vsebine, vključno s skrajšanjem, razširjanjem, naročili in preoblikovanjem besedila.
•   Uporabniki lahko nadzorujejo, katere besede ali fraze AI uporablja pri pisanju.

ShortlyAI je enostaven za uporabo in omogoča hitro ustvarjanje visokokakovostne vsebine. Primeren je za širok nabor uporabnikov, vključno z blogerji, ustvarjalci vsebin, YouTuberji in podjetniki.
Program je plačljiv, vendar ponuja dvomesečno brezplačno preizkusno obdobje. Na voljo je mesečni in letni načrt.

Umetna inteligenca v svetu besedil zagotovo igra vedno večjo vlogo. Zmožnost ustvarjanja visokokakovostnih besedil z različnimi stili pisanja je preoblikovalo način, kako podjetja komunicirajo s svojo ciljno publiko. Poleg tega je uporaba umetne inteligence pri pisanju besedil izboljšala učinkovitost ustvarjanja vsebine, s čimer je omogočila hitrejše reševanje izzivov, kot so pisateljska blokada in pomanjkanje časa. Vendar pa se je treba zavedati, da umetna inteligenca ni nadomestek za ustvarjalnost in edinstveno človeško perspektivo.
Kljub temu je jasno, da je umetna inteligenca postala nepogrešljiv partner pri pisanju besedil, ki pripomore k večji produktivnosti in kakovosti vsebine. Z nenehnim napredkom v tej panogi lahko pričakujemo, da bo umetna inteligenca še naprej spreminjala način, kako ustvarjamo in komuniciramo preko besedil v prihodnosti.

sl_SISlovenian