Parodontoza
Parodontoza

Parodontoza

Parodontoza in zdravljenje na naraven način

Parodontoza je kronična vnetna bolezen obzobnih tkiv, ki obdajajo zobe. Glavni vzrok za parodontozo je kopičenje zobnih oblog in zobnega kamna na zobeh, kateri sčasoma povzročijo vnetja dlesni. Bolezen se začne z gingivitisom. Takrat so dlesni rdeče, otekle in krvavijo ob ščetkanju zob. Če tega ne zdravite pravočasno, se vnetje razširi globlje v obzobna tkiva, vključno z zobnim ligamentom in kostjo in lahko nastane parodontalna bolezen – parodontoza. Če želite, da vam pomagamo pri sestavi jedilnika in premagovanju te bolezni poglejte tukaj, kako lahko pomagamo.

Parodontoza – simptomi in začetki bolezni

Simptomi parodontoze vključujejo izgubo zobne kosti, povečanje zobne reže, pordelost dlesni, slab zadah in lahko celo vpliva na žvečenje.

Pomembni dejavniki tveganja za nastanek parodontoze vključujejo slabo ustno higieno, kajenje, genetsko nagnjenost, neustrezno prilegajoče se zobne naprave, diabetes, hormonske spremembe (npr. med nosečnostjo), nekatere bolezni in nekatera zdravila.

Zdravljenje parodontoze obsega odstranjevanje zobnega kamna, globinsko čiščenje korenin zob, uporabo antibiotikov in v nekaterih primerih kirurške posege.

parodontoza

Kako parodontoza nastane

Parodontoza se razvije kot posledica dolgotrajnega vnetja obzobnih tkiv okoli zob. Proces, ki vodi do nastanka parodontoze, se običajno začne s tvorbo zobnih oblog in zobnega kamna na površini zob. Zobne obloge so nevidne plasti bakterij in njihovih presnovnih produktov, ki se nabirajo na zobeh in dlesnih.

Če zobnih oblog ne odstranimo s pravilno ustno higieno, se lahko bakterije v njih razmnožijo in povzročijo vnetje dlesni, kar imenujemo gingivitis. Gingivitis se kaže v obliki rdečih, otečenih dlesni, ki krvavijo ob ščetkanju zob.

Če gingivitisa ne zdravimo pravilno ali se nadaljujejo dejavniki tveganja, lahko vnetje prodre globlje v tkiva obzobnih struktur, vključno z zobnim ligamentom in kostjo, kar vodi v parodontozo. Pri parodontozi se kost okoli zob postopoma uničuje, dlesni se umikajo, tvorijo se globlji zobni žepki zaradi katerih zobje izgubijo oporo.

Katera hrana slabo vpliva na to bolezen

Prehranjevalne navade igrajo pomembno vlogo pri razvoju parodontoze. Nekatera hrana lahko prispeva k povečanju tveganja za to bolezen, medtem ko druge lahko pomagajo pri ohranjanju zdravja dlesni.

Hrana, ki slabo vpliva na zobe:

 • Sladkarije in sladke pijače: Visoka vsebnost sladkorja spodbuja razmnoževanje bakterij v ustih, kar lahko vodi do tvorbe zobnih oblog in gingivitisa.
 • Kisla hrana in pijače: Hrana z visoko vsebnostjo kislin lahko poškoduje sklenino zob in prispeva k razvoju parodontoze.
 • Visoko procesirana hrana: Živila, bogata z ogljikovimi hidrati in nizko kakovostnimi maščobami, lahko spodbujajo vnetja in poslabšajo stanje dlesni.
 • Kajenje: Čeprav ni hrana, kajenje močno poveča tveganje za parodontozo. Nikotin zožuje krvne žile in zmanjšuje pretok krvi v dlesni, kar upočasni celjenje.
 • Pomanjkanje vitaminov in mineralov: Pomanjkanje določenih hranil, kot so vitamin C in kalcij, lahko oslabi imunski sistem in poslabša stanje dlesni.
 • Prekomerno uživanje alkohola: Alkohol lahko izsuši ustno sluznico, kar prispeva k razvoju bakterij. Poleg tega alkohol oslabi imunski sistem.

Po drugi strani pa nekatere vrste hrane lahko prispevajo k zdravju dlesni

 • Sadje in zelenjava sta bogata s hranili, kot so vitamin C in antioksidanti, ki pomagajo krepiti imunski sistem.
 • Sojini izdelki in mak: Vsebujejo kalcij ter beljakovine, ki sta ključna za zdravje zob in dlesni.
 • Alge z omega-3 maščobnimi kislinami: Imajo protivnetne lastnosti in lahko pomagajo zmanjšati vnetja v ustih.
 • Voda: pomaga pri izpiranju bakterij in ohranja ustno votlino hidrirano.
 • Grgranje čaja ali razredčene tinkture timijana odpravljata bakterije in bacile.

Katere zobne krtačke uporabiti za zdravje zob

Za ohranjanje zdravja zob in dlesni je pomembno uporabljati pravilno orodje za ustno higieno. Tukaj so nekateri nasveti:

Zobna krtačka

Mehke ščetine: Uporabljajte zobno krtačko, priporočamo znamko Curaprox z mehkimi ščetinami, da preprečite poškodbe dlesni in sklenine. Mehke ščetine so učinkovite pri odstranjevanju zobnih oblog, ne da bi poškodovale zobno sklenino ali dlesni in parodontoza bo kmalu premagana.

Prava velikost: Izberite krtačko, ki je prave velikosti za vašo usta. Obstajajo tudi posebne krtačke za otroke in odrasle.

Električna ali ročna krtačka: Obe vrsti sta lahko učinkoviti, vendar se lahko električne krtačke pogosto bolje spopadejo z odstranjevanjem zobnih oblog in so lahko lažje za uporabo.

Zobna pasta

Fluoridna pasta: Izberite zobno pasto z fluoridom na primer Curasept, saj fluorid pomaga krepiti sklenino in preprečuje nastanek zobne gnilobe.

Brez dodanega sladkorja: Izogibajte se zobnim pastam z visoko vsebnostjo sladkorja, saj lahko prispevajo k nastanku zobnih oblog.

Brezalkoholna ustna voda: Če uporabljate ustno vodo, izberite brezalkoholno različico, da se izognete izsušitvi ustne sluznice.

Zobna nitka in medzobna ščetka:

Redno uporabljajte zobno nitko za čiščenje medzobnih prostorov, kjer zobna krtača ne doseže. To je ključno za preprečevanje zobne gnilobe in bolezni dlesni.

Interdentalne krtačke ali zobni stimulatorji: Za dodatno čiščenje med zobmi lahko uporabite interdentalne krtačke ali zobne stimulatorje.

Medzobne ščetke so odličen dodatek k redni ustni higieni, saj pomagajo očistiti medzobne prostore, kjer zobne krtačke in zobna nitka težko dosežejo. Uporaba medzobnih ščetk lahko pomaga preprečiti kopičenje zobnih oblog, zmanjša tveganje za nastanek zobne gnilobe ter prispeva k zdravju dlesni.

Tukaj je nekaj nasvetov za uporabo medzobnih ščetk:

 • Izberite pravilno velikost: Medzobne ščetke so na voljo v različnih velikostih, zato izberite tisto, ki najbolje ustreza vašim medzobnim prostorom. Ščetka naj se nežno prilega, ne sme pa biti prevelika ali premajhna.
 • Pravilna tehnika čiščenja: Nežno vstavite medzobno ščetko med zobe. Premikajte jo naprej in nazaj ter nežno obračajte, da očistite stranske stene medzobnega prostora. Pazite, da ne pritiskate premočno, da ne bi poškodovali dlesni ali sklenine.
 • Redna uporaba: Medzobne ščetke uporabljajte vsak dan, idealno pred umivanjem zob. To bo zagotovilo, da so medzobni prostori redno očiščeni in da se zobne obloge ne morejo kopičiti.
 • Posvetujte se z zobozdravnikom: Če niste prepričani, katero velikost ali vrsto medzobne ščetke izbrati, se posvetujte z zobozdravnikom ali ustnim higienikom. Lahko vam svetujejo glede najboljših možnosti glede na vaše posebne potrebe.

Poleg redne uporabe medzobnih ščetk je še vedno pomembno uporabljati zobno nitko za čiščenje tesnejših medzobnih prostorov in redno obiskovati zobozdravnika ter ustnega higienika za pregled in nasvete glede ustne nege. S celostnim pristopom k ustni higieni boste pripomogli k ohranjanju zdravih zob in dlesni.

Kdaj in kako si umivati zobe

Ustrezno umivanje zob je ključno za ohranjanje ustnega zdravja. Priporočljivo je upoštevati naslednja navodila glede časa in tehnike umivanja zob.

Umivanje zob je priporočljivo izvajati vsaj dvakrat na dan, zjutraj in zvečer. Zjutraj pomaga odstraniti bakterije, ki so se nabrale ponoči, medtem ko umivanje zvečer pomaga odstraniti zobne obloge in ostanke hrane ter pripravi usta na nočni počitek.

Idealno je, da si zobe umijete po vsakem obroku, če je to izvedljivo. To pomaga odstraniti ostanke hrane in preprečuje kopičenje zobnih oblog.

Kako si umivati zobe?

Če je prisotna parodontoza, je umivanje zob ključno. Izberite pravilno zobno krtačko in sicer uporabljajte zobno krtačko z mehkimi ščetinami. Izberite pravilno velikost, da se lahko udobno prilega vašim ustom.

Pravilna tehnika umivanja zob:

 • Trajanje: Umivanje zob naj traja vsaj dve minuti.
 • Gibanje: Uporabljajte krožna ali vibracijska gibanja, usmerjena proti dlesnim.
 • Nežnost: Pritisnite dovolj trdno, da očistite zobe, vendar ne premočno, da ne poškodujete dlesni ali sklenine.
 • Nanesite majhno količino zobne paste z fluoridom na krtačko.
 • Uporabljajte zobno nitko vsak dan, da očistite medzobne prostore.
 • Če je primerno, lahko uporabite tudi medzobne ščetke za dodatno čiščenje.

Po umivanju zob se izogibajte uporabi ustne vode ali izpiranju ust s tekočino za nekaj časa. To omogoča, da fluorid v zobni pasti ostane na zobeh dlje časa.

parodontoza umivanje zob

Parodontoza in zobozdravnik – kakšen je postopek

Ne pozabite na redne preglede pri zobozdravniku in čiščenje pri ustnem higieniku. Upoštevanje teh smernic za umivanje zob in ustrezna ustna higiena lahko pomagata ohraniti zdrave zobe, dlesni ter preprečiti zobne bolezni. Zdravljenje parodontoze, tudi znane kot parodontalna bolezen ali parodontitis, običajno vključuje več korakov in sodelovanje med pacientom in zobozdravnikom. Postopek se lahko razlikuje glede na resnost bolezni, vendar so ključni koraki naslednji:

Diagnostika:

 • Zobozdravnik bo ocenil vašo zobno anamnezo in izvedel temeljit pregled ustne votline.
 • Meritve žepkov med zobmi in dlesnimi bodo pomagale oceniti resnost parodontalne bolezni.
 • Rentgenski posnetki lahko pokažejo stopnjo izgube kosti okoli zob.

Čiščenje in odstranjevanje zobnih oblog:

Zobozdravnik bo izvajal temeljito čiščenje zobnih oblog in zobnega kamna. To vključuje skaliranje, glajenje korenin zob in čiščenje medzobnih prostorov.

Učenje pravilne ustne higiene:

Pacienta pouči o pravilni tehniki umivanja zob, uporabi zobne nitke, medzobnih ščetk in drugih pripomočkov za ustno higieno.

Ustna higiena doma:

Pacienta spodbuja k rednemu in pravilnemu umivanju zob ter uporabi pripomočkov za čiščenje medzobnih prostorov doma.

Zdravljenje vnetja:

Pri resnejših primerih se lahko predpišejo antibiotiki za nadzor nad bakterijsko okužbo.

Kontrolni pregledi – parodontoza:

Zobozdravnik bo predlagal redne obiske za nadzor in oceno napredka zdravljenja.

Kirurški posegi (v resnejših primerih):

Če je parodontalna bolezen napredovala do težje oblike, lahko zobozdravnik predlaga kirurške posege. To lahko vključuje:

 • Kirurško odstranitev zobnih žepkov.
 • Presaditev kosti za obnovo izgubljenih kosti.
 • Dviganje dlesni za izboljšanje dostopa do korenin zob.

Ohranjanje rezultatov:

Po uspešnem zdravljenju bo pomembno, da pacient ohrani redne obiske pri zobozdravniku in nadaljuje z ustrezno ustno higieno doma.

Zgodnje zaznavanje in zdravljenje parodontalne bolezni sta ključnega pomena za preprečevanje resnejših zapletov, kot so izguba zob in izguba kosti. Pacienti z zgodnjimi znaki parodontalne bolezni, ki jo imenujemo tudi parodontoza se morajo posvetovati s svojim zobozdravnikom, da se začne ustrezno zdravljenje.

sl_SISlovenian