Petra Rkman na poti v boljše življenje
Petra Rkman na poti v boljše življenje

Petra Rkman na poti v boljše življenje

Petra Rkman je študentka 1. letnika smeri Snovanje vizualnih komunikacij in trženja na Gea College. V sklopu praktičnega izobraževanja se je odločila opravljati prakso v Izobraževalnem društvu za medije.

Kdo je Petra Rkman?

Sem Petra Rkman iz okolice Šentjurja pri Celju. Stara sem 23 let ter študiram Snovanje vizualnih komunikacij in trženja. Že kot otrok sem sanjarila o boljšem življenju, saj sem živela v težkih življenjskih okoliščinah. Kot pogumna osemnajstletnica sem se odselila od doma in začela samostojno življenjsko pot. Zaradi potrebe po denarju za preživetje sem za nekaj let dala izobraževanje na stran in pravzaprav nisem niti vedela ali mi bo uspelo zaključiti izobraževanje. Bilo je veliko vzponov in padcev, a zdaj sem tu. Nazaj v izobraževalnem procesu z novim, prenovljenim pogledom na pomen izobrazbe in kvalitetnega življenja.

Poleg študija, ki ga opravljam od doma, opravljam tudi delo v eni izmed vodilnih živilskih trgovin v Sloveniji, prav tako pa ustvarjam izdelke iz epoksidne smole. Pravzaprav imam ogromno idej, ki jih želim realizirati, vendar zaenkrat še ne nisem našla časa za njih. Izdelke, ki jih ustvarjam pod imenom Petrina ustvarjalnica, so unikatni, ročno izdelani izdelki, zaenkrat iz epoksidne smole. Ker imam toliko idej, sem si izbrala prav takšno ime, ki ustreza mojem spreminjajočem se življenjskem slogu.

Po duši sem umetnica, rada slikam, ustvarjam izdelke iz različnih materialov ter preživljam čas s kosmatimi štirinožci. Imam ogromno srečo, da imam okoli svojega doma veliko narave in svežega zraka, zato svoj čas posvečam tudi občudovanju lepe pokrajine, kjer se pasejo plašne srnice.

Pri izobraževanju in nasploh v življenju me podpira tudi Zveza prijateljev mladine Moste-Polje. Prav ZPM me spodbuja in podpira, da lahko hodim po poti uresničevanja svojih sanj. Zame so kot starši na daljavo, ki spremljajo moj napredek, mi pri tem pomagajo in mi omogočajo bolj kvalitetno življenje.

Zakaj Petra Rkman opravlja prakso pri IDM?

Že nekaj mesecev sem bila v iskanju delodajalca, ki bi mi lahko omogočil praktično izobraževanje. Izbire je sicer veliko, a nobena se mi ni zdela prava zame, za moj značaj, za moje potrebe. Po ogledu spletne strani IDM in pogovoru z mentorico Silvo Požlep sem vedela, da je to prava odločitev zame. SilWin dokazuje, da sta pozitivna naravnanost in poslovni mindset kompatibilna in predstavljata prihodnost poslovanja.

Po uvodnem sestanku s Silvo Požlep sem ugotovila kakšno srečo pravzaprav imam, da lahko opravljam prakso pri njih. Že ob ogledu spletne strani in branju člankov me je prevzel dober občutek. Nato sem pogledala tudi nekaj posnetkov na njihovem Youtube kanalu in bila sem navdušena. Predvsem zato, ker sem začutila, da je SilWin nekaj kar sem iskala, čeprav nisem natančno vedela, kaj iščem. Ta pozitivna miselna naravnanost ter širok spekter znanja sta nekaj, kar v poslovnem svetu močno primanjkuje, a je seveda zelo dobrodošlo. Ponosna in hvaležna sem, da sem lahko del tega tima. Vem, da bom tukaj pridobila ogromno uporabnega znanja, tudi iz drugih področij življenja, ki mi bodo nudila odskočno desko v svet.

Ker sem zelo zaposlena s študijem, opravljanjem dela, ustvarjanjem in skrbjo za dom, je bila praksa na daljavo edina prava rešitev zame. Poleg časa in stroškov, ki jih bi jih porabila za pot, bi bilo težko opravljati prakso na konvencionalen način.

Kaj so Petrine želje in cilji v življenju?

Že kot majhna Petra Rkman sem imela 1001 idejo, kaj si želim v življenju. Lahko si predstavljate, kako težko se je odločiti samo za eno smer izobraževanja na katerikoli stopnji. In tako je tudi bilo. Skakala sem iz ene smeri na drugo, kot čebelica iz cveta na cvet. Tudi danes mi študij trženja ne predstavlja popolnega zadovoljstva. Želim si še. Po končanem študiju, se nameravam izobraževati v smeri psihosocialne pomoči. Ker sem intuitivna in empatična, so mi te zadeve zelo blizu. Želim si pomagati ljudem razumeti njihove miselne procese, reševati težave in izboljšati kakovost življenja.

V današnjem svetu je sicer dosti več poudarka na psihologiji človeka kot je bilo v preteklosti. Kot majhna deklica sem se vedno počutila drugačna od ostalih in tega nisem jemala najbolj pozitivno. K sreči so na mojo pot prišli posamezniki, ki so mi pomagali razumeti in sprejeti samo sebe. Sprejeti sem morala tudi, da se to ne zgodi čez noč. Proces je dolgotrajen in se pravzaprav nikoli ne konča. Nekaj, kar se večkrat rada opomnim je to, da je sprememba edina konstanta.

Na svoji karierni poti si želim biti del pomembnih projektov in s svojim delom pozitivno vplivati na družbo. Poleg tega si zagotovo želim več priložnosti za sodelovanje z različnimi organizacijami s podobnimi načeli, kot jih ima IDM. Prav tako želim pridobivati in deliti znanje še naprej, ter svoje znanje razvijati tudi v tujini. Želja je, da je ime Petra Rkman poznano v svetu kot ime, ki ga nosi oseba, ki spreminja svet na bolje.

Kar se tiče zasebnega življenja, imam veliko željo po stabilnosti in sreči. Več časa si želim preživeti s svojimi prijatelji in partnerjem, ki so mi zelo pomembni. Prav tako imam močno željo po potovanju, spoznavanju novih krajev in kultur. Velik pomen dajem tudi ohranjanju otroka v sebi, zato so različne dogodivščine in ustvarjanje lepih spominov vedno dobrodošli.

Dodaj odgovor

sl_SISlovenian