Bitcoin – kaj to je?
Bitcoin – kaj to je?

Bitcoin – kaj to je?

Bitcoin je prva kripto valuta na svetu. Njena kratica je BTC oziroma kasneje poimenovan XBT, slednjo kratico uporablja borza Kraken, ker so uradno priznane kripto valute označene s črko X. Bitcoin je bil  izumljen leta 2009 v prejšnji zelo veliki ekonomski krizi, kot odgovor na sedanji finančni sistem. Bitcoin deluje na virtualni mreži baze lastnikov, saj ga nadzoruje in upravlja skupnost in ne centralna banka ali kakšen drug regulatorni organ.

bitcoin

Katere so prednosti Bitcoina?

Bitcoin ma več prednosti pred FIAT valutami, kot so Ameriški Dolar, Evro, Funt in ostale, pred zlatom in drugimi žlahtnimi kovinami. Kdor ga je izumil, je očitno odlično poznal finančni sistem in tudi odprtokodno programsko kodo, s katero je bil ustvarjen. Leta 2009 je bil lansirna odprtokodni projekt Bitcoin, ustvarjen je bi prvi verižni blok (blochain), nato je bila ustvarjena prva transakcijama med dvema človekoma, to je med ustvarjalcem kode Satoshijem Nakamotom in Halom Finneyjem, nekaj mesecev kasneje pa je bila kupljena prva dobrina iz resničnega sveta z Bitcoinom,  Laszlo Hanyecz je z 10 tisoč Bitcoini kupil dve pici.

Če povzamemo, je največja prednost Bitcoina v tem, da je javen, da nad njim ni zasebnega nadzora torej je mreža javna, da je koda odprta in vsem dostopna, da se je ne da spremeniti, da je omejen in zato njegova vrednost raste ter se tako izogne inflaciji ter izgubi vrednosti, da se transakcije izvajajo direktno od človeka do človeka brez posrednikov ter visokih provizij.

Bitcoin je hranilec vrednosti na dolgi rok in je postal tudi plačilno sredstvo, ki je precej likvidno ter zanesljivo.

Zakaj kupiti Bitcoin?

Ker je trenutno Bitcoin edina alternativa poznanemu finančnemu sistemu, ki ne deluje najbolje. 5000 let star hranilec v rednosti je zlato, kateremu vrednost ves čas počasi raste in tudi ni podležen inflaciji. Njegova slabost je, da ga je premalo in da ga je izjemno težko hraniti, prenašati, to je tudi precej drago, kot tudi prodaja. Bitcoin je dejansko postal digitalno, matematično zlato, ki mu vrednost dajejo ljudje. Enko kot fizičnemu zlatu.

Nakup Bitcoina je enako, kot vse ostalo, tvegan. Ne vemo, kaj se bo zgodilo s finančnimi instrumenti v prihodnosti. Zato je v Bitcoin pametno vlagati denar, ki ga želimo hraniti za prihodnost in ki ga lahko pogrešamo, če gre kaj narobe.

Nakup Bitcoina je e vedno za laike problematičen in izjemno zahtevna naloga. Zato smo se odločili, ker sami vlagamo v Bitcoin in to znamo, da vam pomagamo, da to storite tudi vi. Smo izobraževalci in delimo lastne izkušnje z drugimi, nismo pa finančni svetovalci ali kakor koli povezani s finančnim svetom.

Pokličite nas 041 433 737 ali pišite medialearn1 (afna) gmail.com

Dodaj odgovor

sl_SISlovenian